-->

lauantai 11. lokakuuta 2014

20 päivää Halloweeniin - kurpitsojen kimppuun sisäisesti

Jos ei kaiverra syömäkelvotonta koristekurpitsaa, kaiverrusjätteelle on tietysti hyödyllistä kehittää syömäkelpoisia loppusijoituspaikkoja.

Vaihteeksi siis sellaisia ohjeita, joita olen jopa itse kokeillut ennen postaamista. Kurpitsapiirakan ohjeen löysin joskus Satakunnan kansasta, enkä fiksuna leikannut talteen mitään kontekstitietoja - oliko siis resepti peräisin lehden omasta toimituksesta, jostain blogista vai mistä. Vuosia se on kuitenkin ollut käytössä :)

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja

100 g margariinia
1 tl kanelia
3 rkl kylmää vettä

Täyte:
500g kurpitsaa
½ dl vettä
½ tl sokeria
1 3/4 dl fariinisokeria
3 munaa
2½ dl maitoa
2½ dl ruoka- tai kevytkermaa
½ tl inkivääriä

1 tl kanelia

Nypi jauhot, rasva ja kaneli murumaiseksi seokseksi, lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan seistä kylmässä noin puoli tuntia. Leikkaa kurpitsa kuutioiksi. Keitä kurpitsakuutioita, vettä ja sokeria noin 40 minuuttia tai kunnes kurpitsa tuntuu pehmeältä. Soseuta aj anna seoksen jäähtyä.  Sekoita kurpitsasoseeseen munat, maito, kerma ja mausteet ja kaada täyte piirakkapohjan päälle. Paista piirakkaa 175 asteessa noin 50 minuuttia.
Ohjeessa kehotettiin syömään piirakka lämpimänä tai kylmänä, mutta mielestäni tuoreeltaan täyte leviää vielä hiukan liian helposti, ja se on parhaimmillaan oltuaan ainakin yön yli jääkaapissa. Voi olla, että olen myös käyttänyt mausteita ajoittain vähän ronskimmalla kädellä kuin alkuperäisessä ohjeessa... Joskus tein myös pikkuversioita muffinssivuokiin - luultavasti syystä että täytettä tuli ensin liikaa eikä se mahtunut kaikki piirakkavuokaan. Lusikalla syötävänä piirakkana tuo toimii kuitenkin ehkä hiukan paremmin kuin haukkapalana muffinssivuokasta.



Toinen hyväksi havaittu, kurpitsaa (joskin kesä-sellaista) sisältävä resepti on tämmöinen kesäkurpitsa-kookoskakku, joka näyttäisi olevan vieläpä vegaaninen tuon äskeisen muna-maito-riehakoinnin vastapainoksi. En ole kokeillut tavallisella kurpitsalla, kun on ollut tarjolla jykeviä kesäkurpitsoita tarpeeksi useampaankin kakkuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti