-->

lauantai 1. elokuuta 2015

Kalenteriaskartelun suunnittelua

Olen ollut ahkera kalenterinkäyttäjä ensimmäisistä ala-asteella hankituista koululaiskalentereista lähtien. Joskus takavuosina myös askartelin itse käyttöön tulevat kalenterit, joskin nyt on kulunut useampia vuosia ostokalentereiden varassa. Jaksamisen ja ehtimisen lisäksi tähän on vaikuttanut myös työaikakirjanpidon helppous tai vaikeus. Totuin opiskeluaikoina käsittelemään ajankäyttöä lukujärjestystyyppisesti sellaiseen kalenteriin, johon oli merkitty kellonajat kunkin päivän kohdalle - kun opiskelujen ohessa alkoi tehdä töitä, oli tietysti helpointa ensiksi merkitä myös työvuorot samaan kalenteriin, niin pystyi helpommin ennakoimaan mahdollisia työvuorojen ja kurssien päällekkäisyyksiä. Samanlaisen kalenterin parissa oli helppo jatkaa myös siinä vaiheessa, kun tein osa-aikatöitä useammalle eri työnantajalle, ja piti setviä, etteivät työvuorot mene päällekkäin.

Opiskeluaikoina pidin myös toista kalenteria, johon kirjasin erilaisia vapaa-ajan juttuja, mutta kahden kalenterin loukussa tärkeät asiat on yleensä kirjattu just siihen väärään kalenteriin. Kahden kalenterin ongelma korostui siinä vaiheessa, kun verottaja halusi tiedot kaikista keikkatöistä takautuvasti viiden vuoden ajalta (joista kaikista oli siis tehty ennakonpidätykset yms, joten en tiedä miksei verottajalla muka ollut niitä tietoja itsellään jo valmiiksi), ja siinä vaiheessa osa opiskeluaikojen ajankäyttökalentereista lukujärjestyksineen ja työvuoroineen (niissä ei oikeasti ollut mitään muuta) oli mennyt jo muuton yhteydessä roskiin, eikä säästettyihin vapaa-ajan kalentereihin oltu kirjattu työkeikoista kuin lähinnä sellaiset, jotka menivät päällekkäin jonkun muun tapahtuman kanssa. (Palkkakuiteistahan ne työkeikkatiedot sitten löytyivät, mutta kalenterista erikseen merkittyjen työkeikkojen määrä olisi ollut ehkä marginaalisesti helpompi laskea kuin kahlaamalla läpi vuositolkulla palkkakuitteja.)

Sen jälkeen olen pitänyt asiat yhdessä kalenterissa - ostokalenterissa, jossa on tuntimerkinnät ja viikko yhdellä aukeamalla. Yleensä se vaihtoehto, jossa on melkein tarpeeksi tunteja, on Burden Business-kalenteri, joka kattaa aikavälin 8 - 20 ja yllä ja alla on tyhjiäkin viivoja. Tyhjätkin viivat ovat ahkerassa käytössä, koska työvuoroni pakkaavat painottumaan varhaiseen aamuun ja myöhäiseen iltaan. Siksi välillä mietin vaihtoehtoisiakin kalentereita - olisi kivaa, jos kalenterissa olisi samana päivänä tilaa sekä tuntikirjanpidolle tms ajankäytön suunnittelulle JA vapaamuotoisemmille merkinnöille. Olen välillä seuraillut netistä erilaisia kalenteri- ja päivyriaskartelujuttuja inspiraation vuoksi, ja miettinyt, olisikohan seuraava askel taas askarrella kalenteri itse.

Tein pariin kierrekansivihkoon alustavia kokeiluja. Ensimmäinen kokeilu oli fauxbonichi-villityksen inspiroimana jostain joskus saatuun ruutupaperivihkoon, jolle ei ollut ollut muuta käyttöä muutamaan vuoteen. Ehdin laskea ruutuja ja vähän mallailla, millaisilla pystyviivoilla saisi mahtumaan viikon aukeamalle, sekä testailla miten paperi kestää leimasinmustetta.  Laaduntarkkailijoiden mielestä ei vissiin ollut hyvä idea, koska seuraavaksi kokeiluvihkosta löytyi hyvin kosteat ja varsin laajat terveiset. (Tähän väliin täytyy todeta, että hyvin on isoimmat kauppaketjut ottaneet kopin fauxbonichi-villityksestä, koska sekä Citymarketista että Prismasta löytyy paperiosastoilta paksuja muistikirjoja joissa on pieniruutuiset sivut. Vähän erilaisia kummastakin. Ja ei, laaduntarkkailijoiden dissaama vihko ei ollut kummastakaan niistä.)




Toinen kokeilu oli sitten sellainen osittain ruudutettu, osittain viivoitettu "useamman oppiaineen" vihko, jonka ostin Tokmannilta, mutta samanlaisia löytyy ainakin myös Suomalaisesta kirjakaupasta. Pläräsin Tokmannilla useita mahdollisia vihkoja, ja päädyin mielestäni sellaiseen, jossa oli irrotettavat ja takaisinlaitettavat, taskulliset  välilehdet.  Kotona huomasin että välilehdissä on kyllä taskut, mutta eivät ne olleetkaan irrotettavia, vaan olin mielessäni sekoittanut parin eri vihkon välilehdet arvottuani niiden välillä! No, saksien kanssa välilehtiä sai kyllä tuunattua irrotettaviksi, joskin ratkaisun mahdollinen kestävyys jää vielä vähän arvoitukseksi.



En ole vielä kuitenkaan tehnyt päätöstä mihinkään suuntaan, vaan vihkojen kanssa näpertely on vielä kokeilua. Ehkä helpompi kalenteriratkaisu olisikin käyttää netistä löytyviä kalenteripohjia, muokata niitä ja printata? (Teen varmaan myöhemmin toisen postauksen, joka keskittyy printattaviin kalentereihin.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti